Følgere

Translate

lørdag 3. juni 2017

Bunadskort - tips og råd


Først av alt må jeg få lov til å takke alle dere som ville kjøpe buandsdiesen min. Nå er så godt som alle buandsdiesene reist til sine nye hjem rundt omkring i landet og som lovet kommer det nå et blogginnlegg med forhåpentligvis svar på ting mange av dere lurer på. Jeg får ofte spørsmål om hvordan jeg går fram når jeg lager bunadskort og derfor tenkte jeg at det var best å lage et blogginnlegg om dette, slik at alle som ønsker det får samme info. 


Det spørsmålet jeg kanskje har fått oftest er: 
"Hvor får du tak i ark med bunadsmønster?" 
Det finnes såvidt jeg vet ikke ark med bunadsmønster, og jeg er ikke så sikker på at det kommer til å bli laget for salg heller. Jeg tror ikke det er så lett å få slike ting godkjent, pga. opphavsretten til bunadsmønstrene. 
Det jeg gjør er å ta bilder av bunader eller å få venner/bekjente til å ta bilder av egne bunader og sende til meg. Det finnes også mange bilder av bunader på nett, men her skal man være forsiktig slik at man ikke bruker bilder uten tillatelse.  Her er for eksempel bilde av min egen bunad:


Når du skal ta bilder er det viktig at mønsteret kommer fint fram og at det er rimelig jevnt og godt lys over over hele, unngå for store skygger. Ta gjerne bilde utendørs. Jeg la bunaden ut på gulvet og prøvde å ta bildene så rett ovenfra som mulig. Det er greit å ha en del stoff på utsiden av broderiet slik at det blir lettere å få det til å passe i diesen.
 Bildet av skjørtet har jeg manipulert litt da kanten nede egentlig buer seg opp i sidene. Der har jeg brukt Photoshop Touch for iPad (PS Touch) til å dra hjørnene litt ned slik at kanten ble bein.


Det jeg har gjort med mine bunadsbilder er at jeg har manipulert de i PS Touch slik at jeg har fylt ut med blått, da blir det enda lettere å få de til å passe til diesen, slik som under:


PhotoShop er jo et svært avansert bilderedigeringsprogram, mens PS Touch er en lightversjon. For meg holder lightversjonen i massevis og er ikke så vanskelig å sette seg inn i. Men dersom man klarer å ta gode bilder, der det ikke nødvendig å redigere de så masse. Jeg brukte mine bunadsbilder lenge uten at de var redigert. Men etter at jeg oppdaget PS Touch synes jeg det er både gøy og lettere å tilpasse bildene før jeg skal stanse de ut. Og tilpassingen er jo en engangsjobb, man har jo de ferdig tilpassede bildene til senere bruk. Men som sagt, dersom man får litt panikkangst av bilderedigering, trenger man ikke gjøre det dersom man får til å ta gode bilder.

Det nest vanligste spørsmålet er:
"Hva bruker du til bunadssølv som søljer, vesken osv. og hvor får du tak i det?"
Svaret på det er egnetlig ganske enkelt. Sjekk stæsj-beholdningen din og tenk bunad når du ser igjennom det du har. Veldig mye kan brukes som bunadssølv. Jeg har funnet ut at små metallblomster og perle/smykketilbehør er ypperlig bunadssølv. Små sølvfargede splittbinders er også helt topp. Jeg har kjøpt mye av det jeg bruker på Panduro og på Korthobby.no. 
Det jeg bruker til veske er kjøpt på Ebay, men jeg klarer ikke å finne den igjen, har forsøkt. Det finnes mange varianter av ulike anheng som kan brukes som veske. Det er bare å bruke fantasien. Det enkleste og sikkert vel så fine, er å bare klippe ut et bilde av bunadsvesken.


Så over til bruken av diesen. Flere av dere som har kjøpt diesene har sagt at dere er nybegynnere på dette, derfor gjør jeg dette ganske detaljert. Dere som er drevne kan bare scrolle videre ;-) 

Jeg pleier først av alt å printe ut bildene av bunaden jeg skal bruke. Da er det som regel 5-6 bilder, ett til vesten, ett til baksiden av vesten, ett til skjørtet, og ev. baksiden, ett til forkleet og et til vesken. Bildene setter jeg inn i et Pagesdokument (mac) eller Word-dokument (pc) slik at jeg kan tilpasse størrelsen på de ulike delene ut fra størrelsen på diesen. Jeg printer ut på 250g papir kjøpt på Staples.


Så skjærer/klipper jeg ut bildene.

Finn en kartong i ønsket farge og kutt til en bit på 5" x 12" som preges på midten dvs. 6"



Brett kartongen langs pregelinjen og legg den brettede kartongen inntil streken enten i toppen av stakken eller i bunnen. Her må man velge hvor man vil ha åpningen. Det er litt vanskelig å se på bildet, men her har jeg lagt bretten langs toppen av stakken.


Jeg har Big Shot stansemaskin og har ikke erfaring med andre merker, så her må du ev. få hjelp av andre til hvilke plater som skal brukes, men har du stanset ut tykke dies fra Sizzix, bruker du samme sandwich på denne diesen. På Big Shot er det kun de to blanke platene som skal brukes. Her er det en fordel å ha lange kutteplater, men dersom du ikke har det, kan du fint bruke de vanlige og bare kutte ut en og en del til bunaden om gangen. Da kan man f.eks ikke kutte både forkleet og skjorten i samme operasjon, da disse ligger i hver sin ytterkant på diesen.


Det kan være lurt å sette en liten bit Washitape eller Post-it-lapp slik at kartongen er festet til diesen og ikke flytter seg i stanseprosessen.


Nå kan man stanse ut de ulike delene. Er du skikkelig tøff og har lange kutteplater, kan man stanse ut alle delene i en operasjon, men jeg pleier å dele det opp litt for å ha kontroll på at ikke broderiene blir skjeve. Under her har jeg lagt baksiden og forsiden av vesten oppå hverandre på toppen av stakken og en dobbel hvit kartong til skjorten. Det gjelder å få mønsteret på vesten sånn høvelig på midten av omrisset på diesen. 


Slik ble de utstansede delene mine. Det som er for mye på overdelene, klipper jeg bare av.



Så tar jeg stakken og forkleet. Det ligger to bilder av stakken oppå hverandre.


Nå kan de utstansede delene limes sammen. Men VENT med å lime på skjorten til utringningen et skåret ut.


Jeg synes det er best å skjære utringningen med skalpell. Som jeg skrev i innlegget om bunadsdiesen, har jeg valgt å ikke forme noen utringning på diesen. Grunnen til dette er at når man skal lage et dobbelt kort ville den samme utringningen natruligvis også havnet på ryggen, og fordi at det er så forskjellig utringning på de ulike bunadene, at jeg synes det er finere å tilpasse den til den bunaden man skal lage.


Det viktig å brette ut kortet før man skjærer utringningen, hvis ikke blir den jo også skåret ut på ryggen.


Nå kan skjortene limes på innsiden av bunaden. Jeg pleier å ha to.

Når man har topphengslet kort (er det noe som heter det???) må man klippe av skjortekraven på den bakerste skjorten, hvis ikke vil det bli vanskelig å få åpnet kortet.


Og nå er det bare å lime på bunadssølvet og vesken.


Jeg håper dette var forståelig, og til litt hjelp. Jeg gleder meg til å se hva dere lager og tagg meg gjerne hvis dere deler noe på FB der dere har brukt diesen, slik at jeg får det med meg. Men jeg håper at dere også finner deres måter å gjøre dette på, slik at vi får et mangfold av bunadskort og at ikke alle blir like :-)

Da ønsker jeg dere alle LYKKE TIL!















13 kommentarer:

  1. Så flott, hva heter Diesen du har brukt ??

    SvarSlett
    Svar
    1. Diesen er en egenprodusert dies, som jeg fikk produsert opp et begrenset opplag i fjor. Den ble utsolgt nesten med en gang.

      Slett
    2. Typisk meg 🙈Står gjerne i kø om du produserer flere,🙊

      Slett
  2. Hvor får en kjøpt slik dieze?

    SvarSlett
    Svar
    1. Den får du ikke kjøpt. Jeg fikk produsert opp et begrenset antall i fjor og de ble utsolgt med en gang.

      Slett
  3. Hei
    Lager du disse på bestilling?

    SvarSlett
  4. Hei. Har du fortsatt denne Diesen?

    SvarSlett
  5. Hei!lager du fortsatt kort til konfirmasjon på bestilling ?
    Mvh Mona E

    SvarSlett
  6. Er det noe mulighet og få kjøpe ferdiglaget nordlandsbunad �� 2 blå og 2 grønne? Mvh. Wibeke

    SvarSlett
  7. Hei🙂
    Kommer du til å få laget flere slike dies? Har en jente som skal konfirmeres i 2022 som skal ha slik bunad.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Send meg en mail på kroest2000@hotmail.com så tar vi det der i stedet 😉

      Slett
  8. Hei, kan man få kjøpt sline bord kort i blå nordlandsbunad?

    SvarSlett
  9. Hei, er det slutt på produksjon av bunadspapiret til Nordlandsbunaden?

    SvarSlett

Jeg setter alltid pris på at du legger igjen en kommentar :-)