Følgere

Translate

fredag 29. august 2014

Diekutting

Jeg ser på sosiale medier at flere spør hva dies er og hva de brukes til. Det er litt vanskelig å forklare det helt enkelt med bare ord uten bilder, så jeg tenkte at jeg skulle skrive et blogginnlegg for å forklare det bedre :-)

 Her er eksempler på dies. De kommer i de fleste former/fasonger og forskjellige i tykkelser og farger alt etter produsent og type. De er som pepperkakeformer for papir (som ei på FB så enkelt forklarte det). De kan være figurer, skrift, tall, border eller "rammer". 

 For å kunne bruke dies må man ha en stansemaskin. Jeg har en manuell maskin som heter Big Shot. At den er manuell betyr at en må sveive. De finnes også som elektriske, men de har jeg ikke prøvd, da jeg er svært fornøyd med min "sveivemaksin" :-)

 Når man skal kutte en dies (diekutting) legger man en dies, oppå eller under et ark (på bildet ligger diesen oppå arket med kutteflaten ned mot papiret for å vise det best på bildet, men jeg pleier vanligvis å legge diesen andre veien). Diesen og arket legges mellom de to blanke kutteplatene og sveives igjennom maskinen. Papiret blir da presset mot formen og kuttes. 

Sånn ser det ut når formen har kuttet papiret.
Når man sveiver igjennom vil det være endel motstand, det er helt normalt. Og nye kutteplater knirker og "knekker" masse, det er også helt normalt. Det vises kanskje ikke så godt på  bildene, men mine kutteplater har også tett i tett med merker etter kutteformer, det er også helt normalt. Blanke kutteplater, forblir ikke blanke særlig lenge dersom en bruker dem ;-) De vil også til slutt knekke etter å ha blitt brukt masse, og da må man kjøpe nye. Men det tar heldig vis forholdsvis lang tid, selvfølgelig avhenging av hvor mye de blir brukt.

Håper dette var litt oppklarende :-)

GOD HELG!

1 kommentar:

  1. Veldig flott forklart.
    Eg kallar det óg peparkakeform for papir :) Folk får ei slags forståelse då ;)

    SvarSlett

Jeg setter alltid pris på at du legger igjen en kommentar :-)